Elvire plays with the NNJO in a concert Once Upon a Time.

ONCE UPON A TIME IN THE NORTH – FRIESLAND

Het idee voor het project Once upon a Time in the North begon bij de wens om de multidisciplinaire compositie Es War Einmal van de Belgische componist Jan van der Roost in Nederland uit te voeren. Geïnspireerd door LF 2018 (Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa) en het programma Lân fan Taal ontstond al snel het idee om er een meertalige uitvoering van te maken in meerdere provincies, met een nadruk op onze eigen Noordelijke streektalen.

ES WAR EINMAL…

Inmiddels is het plan uitgewerkt naar een totaalconcept en zal de compositie in drie verschillende meertalige versies haar première beleven als onderdeel van een cultureel belevingsprogramma in Friesland, Drenthe en Groningen. Der wie RisEr was Iens en Der was Ains zal worden uitgevoerd door het Noord Nederlands Jeugd Orkest, een kinderkoor, een volwassenenkoor, een verteller, zangsolisten en acteurs. In de voorstelling worden de bezoekers meegenomen in muzikale vertellingen rondom vier wereldberoemde sprookjes van de gebroeders Grimm. De Gouden Sleutel, Roodkapje, Repelsteeltje en Doornroosje vormen de rode draad in de Friese, Drentse en Groningse versie van Jan Van der Roost zijn meesterwerk. De compositie is uniek in de wereld van de blaasmuziek vanwege de verhalen, de mix van diverse kunstdisciplines en de lengte van bijna een uur.

JAN VAN DER ROOST

De componist Jan van der Roost staat als één van ‘s werelds bekendste blaasmuziekcomponisten garant voor een compositie met een hoge artistieke kwaliteit die zich al in diverse landen en verschillende vertalingen succesvol heeft bewezen. Voor de artistieke en theatrale invulling wordt samengewerkt met Corina van Eijk, succesvol regisseur van Opera Spanga en autoriteit op het gebied van muziektheater in Nederland. Om het programma van drie projectdagen compleet te maken zal de voorstelling worden voorafgegaan door een prikkelend programma met inspirerende optredens, workshops rondom de taal van de muziek en entertainment waarin het spelen met taal rondom het thema Once upon a Time de leidraad zal zijn.Leave a Reply